David Bismark

David Bismarks blogg om bokbranschen och sociala media

Den farliga teknologin på Newsmill

with one comment

Min korta artikel Den farliga teknologin finns nu på Newsmill.

http://newsmill.se/artikel/2009/02/25/den-farliga-teknologin

Uppdatering, för mitt eget arkiv:

Jag hörde en lustig historia om hur kopieringsmaskiner var förbjudna i Sovjetunionen tills 1989. Man kan ju spekulera i varför så må ha varit fallet men man kan anta att makten tyckte att maskinerna var farliga i händerna på brottslingar. Jag skulle dock vilja framhävda att de verkligt brottsliga människorna ändå lyckades få tillgång till den farliga teknologin. Sålunda borde det väl snarare ha varit gemene man, som kunde ha haft användning teknologin, som verkligen berövades den.

När kryptering på persondatorer började bli vanligt under 1990-talet var det många röster som framhävdade att fritt tillgänglig kryptering skulle innebära att svåra brottslingar krypterar sitt material och detta borde till varje pris undvikas. Jag vill föreslå möjligheten att de verkligt brottsliga människorna ändå lyckades skaffa sig tillgång till den farliga teknologin. Sålunda borde det väl snarare ha varit gemene man, som kunde ha haft användning för teknologin, som verkligen berövades den. Var det inte förresten till ganska nyligen straffbart i Frankrike att ens äga information om kryptering?

<!–annons:–>window.Fusion.space(”Rektangel”);

När det på 2000-talet stod klart att terrorister kommunicerar över Internet blev det nödvändigt för staten att börja avlyssna trafiken på det världsomspännande nätverket – naturligtvis endast genom att uteslutande läsa terroristmail som passerar landets gränser (FRA-lagen). Jag skulle kunna tänka mig att dessa hemska brottslingar finner det värt mödan att använda den farliga teknologin, i det här fallet kryptering, och gömma sin kommunikation så att den inte går att avlyssna. Sålunda borde det väl snarare bara vara gemene man som finner sin personliga integritet inskränkt? Hundratusentals svenskar kommunicerar ju dagligen med varandra och andra genom nätbaserade tjänster utomlands (till exempel Hotmail, Google, MSN), där kommunikationen alltså passerar landets gränser utan kryptering.

Nu är det slutligen också nödvändigt att helt åsidosätta varje svensk Internetanvändares personliga integritet för att, enligt de stora mediaföretagen, få fast de största upphovsrättsbrottslingarna (IPRED). Med historien som grund vågar jag därför nu ganska säkert säga att de verkligt brottsliga människorna kommer finna nya vägar att gömma sina nätidentiteter och undgå upptäckt när de fortsätter sin verksamhet. Sålunda borde det väl snarare bara vara gemene man som är den store förloraren?

Annons

Written by David Bismark

2009-02-26 den 23:02

Publicerat i Upphovsrätt

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Det var förbjudet att äga en skrivmaskin i Estland under början av Sovjet-eran, så lunda brukar en vän & fd kollega säga: ”Hans brott det var att han ägde en skrivmaskin” om någon mor- eller farförälder.

    Mr Gothe

    2009-02-27 at 20:02


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: