David Bismark

David Bismarks blogg om bokbranschen och sociala media

Svårt att digitalisera backlist för små förlag

with 3 comments

I Sverige fungerar Elib som den enda distributören av elektroniska böcker och i förlagsvärlden pågår just nu en typ av upprustning med digitaliseringsprojekt som skall leda till att det mesta i backlist, alltså det som inte längre finns i tryck, ska vara tillgängligt i e-boksform. Att överföra backlist i de format som stöds kräver tid och pengar: förlagen köper antingen en tjänst (till exempel från Elib) eller, om kompetensen finns in-house, digitaliserar själva. När detta sedan är gjort lägger förlaget själv in titeln i Elibs databas genom att lägga in de nödvändiga texterna och bild- och e-boksfilerna. Upplägget i databasen kostar 500 kronor.

Just det här sista är kruxet för små förlag. Jag står just nu i Recito Förlags monter A02:70 på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg och vi har 209 titlar – vår aktuella utgivning och distribution – i vår bokhylla. Om vi bortser från de kostnader vi tar in-house för själva digitaliseringen så kostar det alltså 104 500 kr om vi skulle lägga upp dessa böcker som e-böcker i Elibs system. Elib motiverar detta med att de kontrollerar alla filer för hand för att säkerställa att det fungerar och när jag samtalade med dem i deras monter igår sade de att man som förlag ju borde förvänta sig att få tillbaka dessa pengar ganska snart. Förutom denna avgift lägger Elib också på 10 kr på e-bokens F-pris som en försäljningsavgift.

Problemen uppstår när man tittar på ett litet förlags backlist. Vår backlist består nämligen av ytterligare 250 titlar och om man återigen bortser från de kostnader vi skulle ha i själva digitaliseringen så skulle upplägget av vår backlist i Elibs databas kosta 125 000 kr. Att göra alla våra böcker tillgängliga kostar då alltså 229 500 kr innan vi gjort en första e-boksförsäljning.

Elib har också sagt (till mig personligen i montern på mässan) att man under många år haft en låg (läs förlustgivande) prissättning för att få in så många titlar som möjligt i systemet så att marknaden kan utvecklas. Vi står nu på tröskeln till e-bokens verkliga intåg i Sverige och då håller jag verkligen med om att det ska finnas ett stort utbud av e-böcker så att läsarna kan välja det de vill läsa i den form de vill läsa den. Under gårdagens första seminarium om e-bokens framtid i Sverige sades det att man förväntar sig en explosion inom e-böcker i Sverige inom ett eller två år – i och med tredje generationens läsplattors intåg i landet.

Vi små förlag vill ju också vara med när det bär av men jag har då här demonstrerat vårt problem: vi är del av den långa svansen. En del av de böcker vi vill göra tillgängliga kanske inte tjänar ihop sin femhundralapp men dels är det svårt att veta vilka dessa titlar är och dels är min fråga: borde inte de böcker som hittar fem uppskattande läsare få existera? I och med den digitala tekniken så är svaret naturligtvis ”jo!”.

Till saken hör hur vi som förlag resonerar kring prissättningen av e-böcker. Vi kommer som förlag att matcha Elibs försäljningsavgift på 10 kr och också behålla 10 kr av priset för sålda böcker. Övriga inkomster ska gå till författaren!

Annons

Written by David Bismark

2009-09-25 den 08:09

Publicerat i Uncategorized

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Svårt att digitalisera backlist för små förlag « David Bismark blog.bismark.se/2009/09/25/svart-att-digitalisera-backlist-for-sma-forlag – view page – cached David Bismarks blogg om bok- och förlagsvärlden, IT-säkerhet och allting — From the page […]

  2. […] övrigt då? Bokens framtid skriver bra om den uteblivna branschdiskussionen här på mässan, och David Bismark skriver insiktsfullt om kostnadssvårigheterna för småförlag att digitalisera sin […]

  3. […] Svårt att digitalisera backlist för små förlag I Sverige fungerar Elib som den enda distributören av elektroniska böcker och i förlagsvärlden pågår just nu en typ av upprustning med digitaliseringsprojekt som skall leda till att det mesta i backlist, alltså det som inte längre finns i tryck, ska vara tillgängligt i e-boksform. Att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: