Författarens röst
Jag funderar ofta på hur mycket av författarens röst som finns kvar i den bok man köper i bokhandeln. Jag är ett stort fan av Jan Guillou och har läst det mesta han har givit ut.
När jag har hört Guillou föreläsa eller prata om sina böcker (vi hänger ju till exempel båda på Bok- och biblioteksmässan varje år) förstår jag varje gång vad det är han pratar om och vilken poäng han är ute efter. Så tycker jag också att böckerna är: poängerna är tydliga, effekterna har han klurat ut och sedan skrivit precis så som han föreställt sig dem.
Det som kommer ur författaren är sålunda koncept, idéer och inslag och den resulterande boken består just av alla dessa sammanlänkade med oviktigt fogmaterial i en form som utan problem kan vara starkt redigerad, omarbetad och utjämnad. Detta fogmaterial innehåller med andra ord intet av författarens röst.
I Bokhoras intervju med Jan Guillou poängterar han vikten av att skrivandet är inriktat på att få en bred läsekrets.
I komplement till denna breda litteratur bör det finnas smal litteratur och böcker som kommer ut endast i liten upplaga. Böcker som skrivits, redigerats och korrekturlästs av författaren och dennas syster och som inte skapades enbart för att sälja. Böcker med något uns av författarens röst kvar.
[…] förlaget bestämt att många exemplar skall säljas vara onödig. Boken i sig har mycket lite av författarens röst i sig och dess innehåll avhyvlat och tilljämnat så absolut mycket som möjligt för att tilltala […]
Recensera på riktigt! Recensera andra! « David Bismark
2008-12-10 at 17:12